5 praktische tips voor rouwen in de zomer

Door rouwexpert Annemiek Dogan, de Grief Academy

Voor velen van ons is de zomer een tijd voor vakantie, avontuur en samenzijn. De dagen zijn gevuld met vreugde, ontspanning en onbezorgde momenten. Maar voor degenen die rouw ervaren, kan de zomer een tijd zijn waarin het gemis intenser voelbaar is.

Misschien zie je de buren hun auto volpakken voor een gezinsvakantie. Terwijl je ze uitwuift, slik je je tranen weg; jouw gezinsuitjes zijn nu anders.

Een vriendin deelt opgewonden de leuke plannen die ze met haar moeder heeft gemaakt voor de zomer. Bij haar woorden val je stil; jouw moeder kan er niet meer bij zijn.

Zelfs de vrolijke video’s van dansende vriendinnen kunnen een gevoelige snaar raken, je doet terugdenken aan jouw vriendin. Wat zou het mooi zijn om nog een keer samen te lachen, net als vroeger.

De zomer roept herinneringen op aan de prachtige momenten die je met je ouders hebt gedeeld; de met zorg gesmeerde boterhammen van je moeder, de melodische klanken van je vader’s favoriete muziek tijdens de autoreis naar het zuiden. Hun afwezigheid voel je deze zomer des te meer.

Terwijl we ons midden in de warmte van de zomer bevinden, wil ik graag enkele praktische tips delen om de ruimte te vinden voor je verdriet, de prachtige zomerherinneringen te koesteren en te zijn met wat er is.

Tip 1 – Alle emoties zijn welkom

Of het nu lachen of huilen is, alle emoties zijn normaal en welkom. Het is natuurlijk om iemand die er niet meer is te missen. Geef jezelf toestemming om te rouwen, ook in de zomer. Het is een deel van het leven en je hoeft het niet te verbergen. Deel gerust je gevoelens als je vriendin vertelt over de leuke plannen met haar moeder. Het is oké om het verdriet van het verlies en de vreugde van mooie herinneringen te voelen. Het is oké om te lachen en het is oké om te huilen.

Tip 2 – De troostende kracht van pen en papier

Neem de tijd om een brief te schrijven aan degene die je mist. Vertel ze over je zomerplannen, herinner ze aan de gezamenlijke vakanties die jullie hebben doorgebracht, of uit simpelweg je dankbaarheid voor de liefde die je nog steeds voor hen voelt. Maak van het schrijven een dagelijks ritueel, besteed er elke dag een rustig moment aan, al is het maar 10 minuten. Laat je gevoelens vrij op het papier en merk hoe dit kan helpen om je gedachten te ordenen en je hart te luchten. Schrijven kan een veilige plek zijn om je te uiten en te herinneren.

Tip 3 – Zomers diner vol herinneringen

Organiseer een diner om de persoon die je mist te herdenken. Breng hun aanwezigheid tot leven door hun favoriete gerecht te bereiden, of iets speciaals dat je altijd aan hen doet denken. Nodig vrienden en familie uit en vraag hen om foto’s mee te brengen. Ruimte om verhalen en anekdotes te delen. Je zou dit diner ook kunnen opluisteren met hun favoriete muziek, of een tafelschikking maken zoals diegene het mooi gevonden zou hebben. Het is een avond om te eren, te herdenken en ook te vieren: een liefdevolle herinnering aan iemand die bijzonder voor je was.

Tip 4 – Ontdek onbekend terrein

Een nieuwe hobby oppakken, je verdiepen in een boek dat al een tijdje op je lijst staat of jezelf onderdompelen in een nieuwe activiteit kan je helpen om je gedachten even te verzetten en tegelijkertijd nieuwe herinneringen te maken. Ook kan het verfrissend zijn om je horizon te verbreden door een stad te verkennen waar je nog nooit eerder bent geweest. Stap op de fiets en waag je aan een route door een onbekende streek, of verrijk jezelf door het volgen van een interessante cursus. Deze nieuwe ervaringen kunnen een waardevolle aanvulling vormen op jouw zomer.

Tip 5 – Zoek verbinding met anderen

Het delen van je gevoelens en ervaringen kan enorm helpen tijdens de rouwreis. Zet een stap naar verbinding – nodig je buurvrouw uit voor een kopje thee in de tuin, pak de telefoon op en bel die oude vriend die je al een tijdje niet hebt gesproken, of maak een kalmerende wandeling met een maatje. Durf te delen wat er in je leeft, je angsten, je verdriet maar ook je vreugdevolle herinneringen. Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Echte verbinding vindt niet plaats van hoofd tot hoofd, maar van hart tot hart. En wie weet, misschien vinden jullie samen wel nieuwe rituelen of activiteiten die het gemis voor even verzachten, of bieden jullie elkaar simpelweg een luisterend oor en een schouder om op te leunen. Verbinding met anderen kan helpen je minder alleen te voelen tijdens de rouwreis en kan je steun en troost bieden deze zomer.

Meer tips en data voor webinars vind je op mijn website.

Voel je vrij deze tips door te sturen om zo ook anderen te helpen. De tijd heelt niet alle wonden, dat doen wij, samen.

Over de auteur

Mijn naam is Annemiek Dogan, ik ben rouwexpert en oprichter van de Grief Academy, en het is mijn missie om het taboe omtrent rouw te doorbreken. Daarom werk ik graag samen met Vereniging Leven met Dood. Samen creëren we een veilige ruimte waarin rouw wordt erkend en bespreekbaar is, en zo maken we de rouwreis en het leven an sich een stuk minder eenzaam.

Lees meer publicaties