“Juist de mensen die hun kwetsbaarheid durven delen, zijn in mijn ogen ontzettend sterk”
Annelies van der Ouw
Manager Digitaal Platform, Pilots en Toegepast Onderzoek
De dood heb ik altijd ver buiten mijn deur gehouden. Het was bij ons thuis nooit een onderwerp van gesprek. Erover praten stond ongeveer gelijk aan de goden verzoeken. En ik ken veel mensen die er zo over denken.
In onze cultuur wordt ons als kind al geleerd dat we de meeste waardering krijgen wanneer we sterk en positief zijn. Dat we onze capaciteiten horen in te zetten om geluk en succes te vinden. Die succesverhalen delen we graag met anderen in de hoop dat we daardoor waardering krijgen en verbinding vinden. Maar over iets wat is mislukt praten we liever niet openlijk. Ziekte en dood zijn al snel onderwerpen die we vermijden, want verdriet hebben betekent misschien wel dat we niet voldoen aan een ideaalbeeld. Dat we falen en zwak zijn. En daarmee anderen van ons wegdrijven, terwijl we die verbinding zo nodig hebben.
Maar juist onze kwetsbaarheid verbindt ons. We herkennen onszelf in de verhalen die we elkaar vertellen over onze minder sterke momenten, de mislukkingen, onze uitdagingen en ons verdriet. Want er is niemand die niet een keer valt en weer op moet staan. In mijn ogen zijn juist de mensen die kwetsbaar kunnen zijn ontzettend sterk. Deze mensen raken en inspireren mij.
Bij Vereniging leven met dood lezen en horen we dagelijks zulke kwetsbare verhalen. Mijn missie is om de verbinding die we als mens zo nodig hebben, op alle mogelijke manieren te faciliteren. Door elkaar te steunen, de hand te reiken, te luisteren, te vertellen en te delen. Het digitale platform dat we aan het opzetten zijn zal daarvan de motor worden. En het onderzoek dat we met verschillende Nederlandse universiteiten en samenwerkingspartners uitvoeren naar wat iemand die rouwt nodig heeft, zal daar een belangrijke bijdrage aan leveren. Zodat we leren onszelf en elkaar beter te begrijpen, en we in die gezamenlijke kwetsbaarheid samen verder komen.