“Het gaat niet alleen om emotionele verwerking, maar ook om fysieke veerkracht

‘Nog een kopje thee?’ vroeg de verpleegkundige met een zachte stem. Haar ogen straalden warmte uit.
‘Heerlijk,’ zei ik dankbaar. Tijdens het waken bij mijn stervende opa, was zo’n simpel gebaar best welkom.
‘Kan ik nog iets voor je klaarmaken?’ vroeg ze terwijl ze het kopje vulde. ‘Ook een dekentje misschien?’
‘Nee, hoor. Doe geen moeite,’ antwoordde ik. Terwijl mijn lichaam best verlangde naar wat warmte en eten. De verpleegkundige knikte liefdevol en verdween even uit de kamer. Al snel keerde ze terug. Met een dekentje en een bakje fruit.
‘Een volgende keer gewoon aangeven hoor! Luister goed naar wat je nodig hebt. Zeker in deze moeilijke tijd.’
Ik was geraakt door haar aandacht voor mijn behoeften. Waarom nam ik haar aanbod eigenlijk niet aan? Waarom is het zo moeilijk om goed voor jezelf te zorgen? Kort voordat mijn opa overleed, beloofde ik hem goed te luisteren naar wat ik nodig heb. En dat bovenal uit te spreken. Daarmee gaf ik rouw een stem. Hij zou niet anders gewild hebben.

Rouw en de invloed op je gezondheid

‘Een zware last op je schouders’ of ‘een brok in de keel hebben’, zijn meer dan slechts uitdrukkingen. Ze weerspiegelen namelijk de emoties die met rouw gepaard gaan. Het verlies van een dierbare heeft niet alleen impact op lichaam en geest, maar ook op ons immuun- en stresssysteem. Het is daarom belangrijk om jezelf op de juiste manier te voeden. Hoewel het misschien vreemd klinkt, biedt rouw ons ook de gelegenheid om te reflecteren. Om te ontdekken hoe veerkrachtig we kunnen zijn.

Het belang van zelfzorg

Langdurige stress heeft veel invloed op onze gezondheid. Het kan leiden tot zowel psychische als lichamelijke klachten. Het is aangetoond, dat langdurige stress ook het ontstekingsniveau in ons lichaam verhoogt. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen.

Het is dus belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het gaat niet alleen om emotionele verwerking, maar ook om fysieke veerkracht. Ik deel daarom graag met je hoe ik mezelf ondersteunde tijdens deze uitdagende periode. Hopelijk kunnen de tips je helpen in jouw proces.

Geef rouw een stem
Rouw wil gehoord worden! Door middel van gesprekken, schrijven, muziek maken, kunst of op welke manier dan ook… Het is belangrijk om je gevoelens en gedachten uit te drukken. Verstop je emoties niet. Ons lichaam is wijs en onthoud alles. Het is belangrijk om je emoties te uiten en te delen met mensen die je vertrouwt. Durf te huilen, je mag boos zijn etc.

Laat schuldgevoelens los
Verlies jezelf niet in schuldgevoelens of het idee dat je anderen tot last bent. Jouw rouwproces is belangrijk en verdient aandacht. Als iemand de bereidheid toont om voor je te koken of andere vormen van hulp aan te bieden, wees dan niet terughoudend. De ander vindt het ook fijn om je te helpen.

Zoek de juiste ondersteuning
Omring jezelf met de juiste mensen, degenen bij wie je jezelf kunt zijn. Steun van vrienden, familie, buren of professionele hulp kan van onschatbare waarde zijn.

Eet gezond
Voed je lichaam met gezonde, voedzame voeding om je energie op peil te houden. Een diëtist kan eventueel ondersteunen bij het terugkrijgen van je levenslust.

Beweeg regelmatig
Lichaamsbeweging kan stress verminderen, het immuunsysteem versterken en een gevoel van welzijn bevorderen. Ga bijvoorbeeld lekker even het bos in voor een wandeling.

Slaap voldoende
Een goede nachtrust is belangrijk om de stressrespons van het lichaam onder controle te houden. Pieker je veel en is het lastig om in slaap te komen? Misschien helpt een meditatie of bodyscan.

Mindfulness en meditatie
Deze technieken kunnen helpen bij het verminderen van stress, het bevorderen van emotioneel evenwicht en het verminderen van ontsteking. Rustgevende muziek draagt ook bij. Het verlaagt je hartslag, bloeddruk en het stresshormoon cortisol. Wat je in een periode van rouw meer aanmaakt.

Zoek professionele hulp
Als de stress en rouw overweldigend worden, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Rouwbegeleiding kan een belangrijk onderdeel zijn van je herstel. Net als een fysiotherapeut wanneer je lichamelijke klachten ervaart. Je lichaam is jouw kompas! Luister naar de signalen.

Geef jezelf de tijd
Rouw heeft geen vaste tijdlijn. Geef jezelf toestemming om te rouwen op jouw tempo. Vergeet de voorgaande punten niet.

Het is makkelijker geschreven, dan gedaan. Toch hoop ik dat het je ondersteunt in deze intense periode.

Afsluitende Haiku

Het verdriet in mij,

Lichaam en geest, zij aan zij,

Vindt zijn stem, maakt vrij

Liefs,

Sandra

Lees meer publicaties

Over de auteur

Sandra Kret (39) is moeder van 3 jongens en levenspartner van Jeroen. Ze schrijft graag over alledaagse onderwerpen en deelt inzichten die ze onderweg heeft opgedaan. Haar woorden zijn vaak een eerbetoon aan veerkracht en bieden lezers herkenning in hun eigen uitdagingen.