Hoe (over)leef je met de dood?

In de podcast Over leven met dood kun je luisteren naar verschillende, heel persoonlijke ervaringsverhalen van mensen die een dierbare zijn verloren. In elke aflevering komt ook een rouwexpert aan het woord die vanuit zijn of haar professionele achtergond het ervaringsverhaal inhoudelijk bespreekt. Woordgever en rouwdienstbegeleider Cees Baan gaat namens de Vereniging leven met dood in gesprek met de nabestaanden. Wat is er veranderd sinds het overlijden? Hoe ga je om met het verlies? Een leerzame serie over leven met dood.

Aflevering 1: En plotseling was mijn zus dood

Anneke de Bruijn was 65 jaar toen haar zus Mieke, met wie zij 33 jaar samenwoonde, op 69-jarige leeftijd binnen een week overleed. Dat is inmiddels zeven maanden geleden. Zij deelden duizend-en-één ervaringen en emoties, reisden naar mooie oorden, keken naar AJAX, kookten eten voor elkaar en plotseling kwam daar een eind aan.

De dood van Mieke betekende direct het einde van de liefdevolle band tussen de twee zussen. Hoe overleef je de dood van je zus en vooral hoe ga je verder, wie of wat houd je op de been, wie troost je? Luister naar het verhaal van Anneke hoe zij met vallen, nog eens vallen, en wéér – toch haar leven (een beetje) heeft opgepakt.

Verlies-, Rouw- en Stervensbegeleider Peter van den Berg geeft praktische tips en adviezen aan Anneke, maar ook aan iedereen die met een verlies te maken heeft (gehad). 

Beluister het hier:

Aflevering 2: Vijftig jaar samen en binnen vijf minuten was ze weg

Samen fietsten zij terug naar huis, nog nagenietend van een mooie oppasdag met de kleinkinderen. Fred en Angèle fietsten, reisden, dansten en lachten al vijftig jaar samen. Niemand kon vermoeden dat Angèle thuis, na vijf minuten, op een stoel in elkaar zou zakken, direct in een coma zou raken en binnen enkele dagen zou overlijden.

Fred Kelder vertelt openhartig over wat haar dood met hem heeft gedaan, wat er allemaal is veranderd en hoe hij met vallen, struikelen en opstaan, samen met zijn kinderen ‘het leven’ probeert op te pakken.

Verlies-, rouw- en stervensbegeleider Esli Jongen reageert op het verhaal van Fred en geeft praktische tips.

Beluister hier het verhaal van Fred:

Aflevering 3: Pas vlak voor zijn dood fluisterde hij: ik hou van je…

Mervyn (43) wist, op grond van verstand, dat zijn vader (72) van hem hield. Maar vader knuffelde nooit, sprak geen woorden van liefde, leek -in emotionele zin- op grote afstand. De laatste zes weken (toen het duidelijk was dat zijn vader niet lang meer zou leven) sprongen er vonken over, ging het hart van zijn vader -langzaam- open en ontstond er liefde. Het maakte het afscheid nemen en het rouwen ‘iets’ rustiger, bijna mooi.

Rouwverwerkingscoach Saskia de Vet reageert op het verhaal van Mervyn en geeft praktische tips.

Over leven met dood is via meerdere platformen te beluisteren:

Deze podcast is een initiatief van Vereniging leven met dood en geproduceerd door Lagor Services Podcast Production. De Vereniging leven met dood wil dat de dood een natuurlijke plek in het leven krijgt. Daarom bieden we nabestaanden wat nodig is om te leven met een verlies.

We bieden verschillende diensten aan die relevante rouwondersteuning mogelijk maken:

Rouwchat (anoniem) chatten over verlies
Rouwsteun
praten met een vrijwilliger
Rouwtelefoon
085-4014250
Rouwmail
rouwmail@vereniginglevenmetdood.nl
Bekijk hier onze diensten

 

Lees meer publicaties