Vereniging Leven met Dood in KBO-PCOB Magazine
(nr. 11/2023, pg. 47-51)

Onderzoek rouw en verlies onder senioren

door Koen Tuerlings

Omgaan met rouw en verlies kan erg moeilijk zijn. Het is een gevoelig en persoonlijk onderwerp dat diepe emoties, herinneringen en gevoelens oproept. Wat helpt senioren in het verwerkingsproces en wat juist niet? De antwoorden op deze vragen zijn zeer divers: geen twee verhalen zijn hetzelfde. Zo blijkt uit het onderzoek van het Nationaal Seniorenpanel onder 1.464 senioren. 

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met rouw. Op de vraag wat het meest impactvolle verlies was in hun leven, noemen de invullers van de vragenlijst als eerste hun moeder en de levenspartner. Opvallend genoeg wordt het verlies van vaders iets minder vaak genoemd. Uit het onderzoek blijkt dat het moeilijker is om met verlies van een dierbare om te gaan wanneer dit onverwacht plaats heeft gevonen. Maar dat betekent zeker niet automatisch dat een aangekondigd verlies makkelijker te verwerken is.

Waar is behoefte aan?

Iedereen verwerkt het verlies van een dierbare op zijn unieke wijze. Kort na de uitvaart lopen de behoeften van nabestaanden dan ook sterk uiteen. De een heeft behoefte aan de aanwezigheid van familie en vrienden om zich heen (34 procent), terwijl de ander juist verlangt naar persoonlijke ruimte en rust (23 procent). Dat maakt het wel complex om het juiste te doen voor nabestaanden. Toch kunnen we in het algemeen wel stellen dat kort na de uitvaart de meeste mensen behoefte hebben aan mensen om zich heen, waarmee ze herinneringen ophalen en die hen emotioneel ondersteunen.

Lees de rest van het oorspronkelijke artikel in PDF.