Wij willen ervoor zorgen dat de dood een natuurlijker plek in het leven krijgt.

Eén ding hebben we in elk geval met elkaar gemeen

We krijgen allemaal met verlies en rouw te maken. Afscheid nemen, zoals van iemand die je liefhebt, hoort nu eenmaal bij het leven. Maar we praten liever niet over de dood. Het is een ongemakkelijk onderwerp. Terwijl je verdriet delen een verlies vaak veel draaglijker maakt.

Als Vereniging leven met dood zetten we ons, zonder winstoogmerk, in om te zorgen dat de dood in onze samenleving een natuurlijker plek in het leven krijgt. Voortgekomen uit de uitvaartbranche en met een historie van meer dan honderd jaar weten wij ondertussen wat er nodig is.

Hoe geven we de dood een natuurlijke plek in het leven?

Dat doen we door ervoor te zorgen dat iedereen op het juiste moment de juiste informatie en de juiste ondersteuning krijgt. Dit noemen we gelaagde rouwondersteuning.

Goed georganiseerde, gelaagde rouwondersteuning bestaat nog niet in Nederland. In landen als Ierland en Australië wordt dit al toegepast, en met goede resultaten.

Wat is gelaagde rouwondersteuning?

Laag 1: Bewustzijn rondom rouw en verlies

We laten ons niet meer overvallen door een verlies, zoals nu wel veel gebeurt. Nu denken we vaak pas na over de dood wanneer we ermee te maken krijgen. Door meer te leren over verlies, dood en rouw, dit beter te begrijpen en er met elkaar over te praten, zorgen we er samen voor dat het een natuurlijker plek krijgt in ons leven. Dit vraagt om landelijke educatieprogramma’s.

Laag 2: Goede informatie afgestemd op persoonlijke situatie

Er is goede informatie nodig over wat er gebeurt voor en na de dood, wat rouwen is, hoe je om kunt gaan met een verlies, en vooral hoe we het samen goed op kunnen vangen als het ons overkomt. Deze informatie staat vanaf nu overzichtelijk op één plek: Rouwinformatie.nl. Hier vind je alles over rouw, zoals bruikbare tips, ervaringsverhalen van anderen, goede achtergrondartikelen over rouw en verlies, doorverwijzingen naar andere websites in Nederland en daarbuiten over rouw, podcasts, video’s, interviews, boekrecensies en nog veel meer.

Ook ontwikkelen we de Rouwwegwijzer, een gepersonaliseerde wegwijzer in jouw rouwproces die ervoor zorgt dat je precies die informatie en ondersteuning krijgt die bij jouw situatie past.

Laag 3: Mens-tot-mens rouwondersteuning door vrijwilligers

Voor iedereen die dat nodig heeft bieden onze goed opgeleide vrijwilligers persoonlijke rouwondersteuning aan via de Rouwtelefoon en Rouwsteun

Laag 4: Professionele rouwondersteuning

Wanneer je verdriet je te veel beperkt in je dagelijkse bezigheden en je behoefte hebt aan professionele hulp, dan verwijzen we je door naar passende professionele hulp zoals je huisarts of een rouw- of verliesdeskundige.

Met gelaagde rouwondersteuning vangen we elkaar beter op, zodat we met de juiste hulp op het juiste moment verder kunnen leven met een verlies.

Dit doen we niet alleen!

We doen veel samen met samenwerkingspartners die onze missie onderschrijven. En met informatiepartners die goede informatie bieden, maar ook onderzoekspartners bij opleidingsinstituten als universiteiten en hogescholen. Zo leren we niet alleen meer over wat nodig is, maar kunnen we ook gezamenlijk passende oplossingen vinden. Als een van die oplossingen ontwikkelen we de Rouwwegwijzer, een innovatieve, digitale informatiewijzer die precies die informatie en ondersteuning geeft die op dat moment nodig is.

We zorgen bovendien ook voor een landelijk netwerk van goed opgeleide vrijwilligers die ervaring hebben met rouw en verlies. Zij staan op het juiste moment klaar om te luisteren en te ondersteunen.

Wat wij op dit moment aanbieden

De Vereniging leven met dood is bezig met het ontwikkelen van diensten die relevante rouwondersteuning mogelijk maken. Op dit moment kun je voor meer informatie over rouw en verlies terecht bij Rouwinformatie.nl. Via de Rouwtelefoon en Rouwsteun kun je onze vrijwilligers bereiken. Meer informatie daarover lees je hier.

Wil je meer weten over rouw en verlies? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief onderaan de pagina.