Antwoorden op de meestgestelde vragen

We begrijpen dat je vragen hebt. Op deze pagina vind je wellicht al antwoorden daarop. Mocht je vraag er niet bij zitten, dan kun je deze altijd stellen via contact@vereniginglevenmetdood.nl.

Waarom heeft Vereniging Yarden haar naam veranderd in Vereniging leven met dood?

Op 10 oktober 2022 heeft Vereniging Yarden officieel haar naam gewijzigd in Vereniging leven met dood. Hiermee onderstrepen we de onafhankelijke koers die we hebben ingezet nadat de coöperatie DELA in augustus 2021 de bedrijfsactiviteiten van Yarden overnam. Om iedereen die dat nodig heeft te ondersteunen in zijn of haar rouwproces, is niet alleen directe ondersteuning helpend, maar ook wanneer we er samen voor zorg gaan dragen dat de dood een natuurlijke plek in het leven krijgt. De dood hoort immers bij het leven. Wanneer we beter kunnen leven met de dood, kunnen we elkaar ook beter ondersteunen wanneer iemand van ons te maken krijgt met een verlies.

Wat betekent de naamsverandering van de Vereniging Yarden voor mijn uitvaartpolis?

De naamsverandering van Vereniging Yarden in Vereniging leven met dood heeft geen consequenties voor je uitvaartpolis. Sinds augustus 2021 is je uitvaartpolis ondergebracht bij DELA Uitvaartverzorging en is Vereniging Yarden onafhankelijk van Yarden verder gegaan. De verantwoordelijkheid voor uitvaartverzekeringen of de organisatie van een uitvaart ligt daarmee volledig bij DELA.

Met wie kan ik contact opnemen als ik vragen heb over mijn uitvaartpolis?

Voor vragen over je uitvaartpolis kun je contact opnemen met DELA Uitvaartverzorging via klantenserviceyarden@dela.org of telefonisch via 0800-1292.
Een overlijden kan gemeld worden op: 0800-8192. Of bezoek www.dela.nl voor meer informatie.

Wat biedt de Vereniging leven met dood mij op dit moment?

De Vereniging leven met dood biedt ondersteuning bij rouw en verlies. Onze chatservice Rouwchat – praten over verlies is dagelijks bereikbaar. Onze vrijwilligers zitten klaar om met je te chatten over alles wat met rouw en verlies te maken heeft. Je kunt ons ook dagelijks bellen via de Rouwtelefoon: 085-4014250.

Aan organisaties bieden wij Rouwsteun. Dit is een telefonische service voor de ondersteuning van nabestaanden in samenwerking met bedrijven en instellingen.

Ook biedt de vereniging je de mogelijkheid om jouw eigen verhaal te delen, alleen met ons of ook met andere bezoekers van onze website.

Waarom ontvang ik e-mail van de Vereniging leven met dood?

De Vereniging leven met dood heette voorheen Vereniging Yarden. Als verzekerde bij Yarden was je automatisch ook lid van Vereniging Yarden. Je onbetaalde lidmaatschap van de vereniging is ongewijzigd gebleven, waardoor je ook onze nieuwsbrieven ontvangt.

Heb je je ingeschreven voor de nieuwsbrief via de website van Vereniging Yarden, dan ontvang je ook e-mail van Vereniging leven met dood.

Wanneer je geen e-mails van ons meer wenst te ontvangen, dan kun je je onderaan de nieuwsbrief afmelden.

Moet ik voor deze nieuwsbrieven betalen?

Nee, onze nieuwsbrieven zijn gratis. Met onze nieuwsbrieven willen wij iedereen informeren over rouw en verlies met mooie artikelen en interessante verhalen. Ook houden wij je op de hoogte van hoe wij onze missie verder vormgeven. Wij willen graag zoveel mogelijk mensen laten weten dat zij voor ondersteuning bij ons terecht kunnen.

Wil je ook een bijdrage leveren aan aan betrokken en toegankelijke ondersteuning voor mensen die te maken hebben met een verlies, dan kun je betalend lid worden. Met het geld dat wij van onze leden ontvangen kunnen we onze diensten sneller uitbreiden en nog meer mensen ondersteunen. Je kunt de vereniging al helpen met €10 per jaar.

Om je van harte welkom te heten bij onze vereniging kun je in 2023 twee exclusieve webinars van inspirerende sprekers kosteloos bijwonen. Daarover ontvang je tegen die tijd nog meer informatie.

Waar kan ik mij afmelden voor de nieuwsbrief?

Wanneer geen prijs meer stelt op het ontvangen van onze nieuwsbrieven, kun je je uiteraard afmelden. Dit kun je doen door te klikken op de afmeldlink onderaan iedere nieuwsbrief die je van ons hebt ontvangen.

Lukt dit niet? Dan kun je ook een e-mail sturen aan contact@vereniginglevenmetdood.nl. Laat ons dan nog even weten wat je reden is om de nieuwsbrief niet meer te ontvangen. Zo kunnen wij onze communicatie verbeteren.

Wat houdt mijn lidmaatschap van de Vereniging leven met dood in?

Als lid van Vereniging leven met dood maak je deel uit van een netwerk van mensen die het belangrijk vindt dat iedereen gepaste ondersteuning kan krijgen bij rouw en verlies. Wanneer je polishouder bent of was bij Yarden en daardoor al lid was van Vereniging Yarden, dan ben je automatisch ook gratis lid van de Vereniging leven met dood tot 2024. Tegen die tijd ontvang je van ons nog een herinnering hierover. Kies je een voor betaald lidmaatschap, dan ondersteun je niet alleen onze missie, maar ook alle iedereen in Nederland die dat hard nodig heeft. Met je lidmaatschap heb je ook toegang tot twee jaarlijkse exclusieve webinars.

Hoe kan ik mijn gratis lidmaatschap opzeggen?

Je kunt je gratis lidmaatschap opzeggen door een mail te sturen naar contact@vereniginglevenmetdood.nl. Vermeld daarbij wel even je naam en het e-mailadres waarop je van ons tot nu toe e-mail ontvangen hebt, dan kunnen we je herkennen in onze database en jouw gratis lidmaatschap beëindigen.

Kan ik mijn gratis lidmaadschap opzeggen maar wel op de hoogte gehouden worden?

Dat kan. Ook daarvoor kun je een mail sturen naar contact@vereniginglevenmetdood.nl. Vermeld daarbij wel even je naam en het e-mailadres waarop je van ons tot nu toe e-mail ontvangen hebt, en geef daarnaast aan dat je onze nieuwsbrieven nog wel wil ontvangen.

Kan ik contact opnemen met Vereniging leven met dood als ik zelf ondersteuning wens bij mijn rouwproces?

Dat is uiteraard mogelijk. Je kunt ons dagelijks bereiken via de chat van Rouwchat – praten over verlies, de Rouwtelefoon: 085-4014250 of via een e-mail naar Rouwmail. Wij gaan kijken hoe we je het beste kunnen ondersteunen.

 Kan ik zelf ook iets voor de Vereniging leven met dood betekenen?

Ja, dat kan! Je kunt ervoor kiezen om mee te doen als betalend lid, vrijwilliger of door je ervaringsverhaal te delen met andere mensen die in een rouwproces zitten. Zo maak je deel uit van ons netwerk en help je onze missie ondersteunen.

Je kunt mensen in je omgeving die dat mogelijk nodig hebben ook wijzen op het bestaan van Rouwchat – praten over verlies, de Rouwtelefoon: 085-4014250 of Rouwmail. Zo kunnen wij zoveel mogelijk mensen ondersteuning bieden.

Kan ik ook een eenmalige donatie doen?

Heb je de mogelijkheid om een eenmalige donatie te doen? Ook daarmee help je ons enorm! Dit kun je doen via bankrekeningnummer NL76 RABO 0189 9894 83 ten name van Vereniging leven met dood.

Heeft de Vereniging leven met dood commerciële doelstellingen?

De Vereniging leven met dood is een vereniging. Dat betekent dat wij geen winst maken en ook geen winstoogmerk hebben. Onze ambitie is om zoveel mogelijk mensen in Nederland te ondersteunen bij een verlies door te doen wat nodig is. Die ambitie is beter te realiseren wanneer we samenwerken. Daarom bouwen we aan een netwerk van samenwerkingspartners, leden en vrijwilligers die allemaal een steentje bij willen dragen aan onze missie. Want samen komen we tenslotte verder.

Mijn vraag staat er niet bij, met wie kan ik contact opnemen?

Stuur een e-mail naar contact@vereniginglevenmetdood.nl en vermeld daarbij je vraag. We zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden!