“Als ik merk dat een gesprek iemand goed heeft gedaan, dan word ik daar ontzettend blij van”

Arie Bras
Vrijwilliger

Arie Bras is nog slechts 72 jaar jong. Hij is sinds halverwege 2023 vrijwilliger bij de Vereniging leven met dood en bemenst daar de Rouwtelefoon en verleent rouwsteun.

Arie is enkele jaren vrijwilliger geweest bij de Luisterlijn en daarnaast belmaatje bij Handje Helpen. De Rouwtelefoon en Rouwsteun ziet Arie als de volgende stappen in zijn carrière als vrijwilliger. “Als vrijwilliger bij de Luisterlijn kwam ik een grote variatie aan ‘bellers’ tegen. Altijd boeiend, maar soms vroeg ik mij af wat er verder met zo iemand gebeurde. De gesprekken waren soms ingrijpend, maar kort. Door mij twee jaar te verbinden met een belmaatje die ik wekelijks ongeveer een uur sprak, kwam ik meer te weten over de achtergrond van die persoon. Soms kon ik een tip of advies geven, soms hoefde ik alleen maar te luisteren. Het was fijn om te horen dat deze persoon daarna zonder belmaatje het weer verder kon oppakken.”

Altijd een luisterend oor

Arie luistert graag naar mensen en naar hun verhalen. Hij leeft zich in en is er voor hen wanneer ze even hun verhaal bij hem kwijt willen. Rouw en verlies boeien hem enorm, en zijn voor hem een nieuwe dimensie van zijn ervaring als luisterend oor. “Er is eigenlijk weinig verschil met mijn eerdere vrijwilligerswerk. Het gaat erom dat je kunt luisteren en dat iemand zich gehoord voelt. Dan maakt het weinig verschil over welk onderwerp het precies gaat. Als ik een goed gesprek heb gehad met iemand en ik merk dat dit hem of haar goed heeft gedaan, dan word ik daar ontzettend blij van.”

Arie hoopt nog lange tijd aan de Vereniging verbonden te blijven en mooie gesprekken te voeren met mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor.