“TNO geeft mij nog steeds een familiegevoel. Het overlijden van collega’s heeft daarom altijd grote impact op mij.

Hans Veltman
Adjunct-directeur/risicomanager
Samenwerkingspartner Pensioenfonds TNO

Hans is in verschillende rollen al ruim dertig jaar verbonden aan TNO. Het familiegevoel dat de organisatie hem geeft is nog altijd aanwezig. Daarom ervaart hij het verlies van directe collega’s vaak hetzelfde als wanneer hij een familielid verliest. Voor hem is het dus belangrijk dat voormalige collega’s en hun partners goed ondersteund worden bij het verlies van hun levensgezel.

“Mijn hele carrière ben ik al aan TNO verbonden. Als onderzoeker, als voorzitter van de ondernemingsraad en nu als adjunct-directeur van het pensioenfonds. TNO geeft mij nog steeds een familiegevoel. Dat geldt ook voor collega’s die ik door overlijden ben verloren. Het verlies van directe collega’s door overlijden had ik vaak hetzelfde gevoel van verlies als het verlies van familieleden. Dat merk ik bijvoorbeeld aan het aantal keren dat ik nog aan ze denk, ook na vele jaren.

Als ondernemingspensioenfonds voor TNO en de aangesloten ondernemingen vind ik het belangrijk dat we meer kunnen doen voor voormalig collega’s dan het verzorgen van een goed pensioen. Via een goede TNO-collega kwam ik in contact met de Vereniging leven met dood. Ik was er direct van overtuigd dat zij voor een aantal gepensioneerde TNO’ers of hun partners belangrijk kunnen zijn bij de verwerking van het verlies van hun partner.

Mijn vrouw heeft jaren als vrijwilligster mensen begeleid bij het verwerken van rouw. Ook uit haar verhalen weet ik hoe belangrijk deze ondersteuning voor sommigen kan zijn.

We starten met een pilot, dat past ook goed bij TNO. Tijdens deze periode onderzoeken we of Rouwsteun in een behoefte voorziet bij onze gepensioneerden. Voor het pensioenfonds is het een kleine moeite om hieraan mee te werken en wat mij betreft gaan we deze dienst voor langere tijd aanbieden.”