“Het cliché ‘delen is helen’ is maar al te waar”

Kim Creugers
Regionale Vrijwilligerscoördinator Brabant & Zeeland

Psycholoog Kim Creugers (35) is een echt natuurmens. Ze woont samen met de leukste man en liefste puber in het Brabantse Breda. Ze wandelt graag, doet aan yoga en houdt van koken. Haar allergrootste interesses zijn de enige twee zekerheden in het leven: geboorte en dood. Kim werkt met veel plezier in de geboortezorg als coach. “Wanneer een vrouw moeder wordt, is dat een heel mooi en groots proces. Tijdens dat proces kan er van alles gebeuren waardoor het allemaal niet zo lekker loopt. Die kwetsbaarheid wordt nog te vaak niet gedeeld. Terwijl het cliché ‘delen is helen’ maar al te waar is.”

Ditzelfde geldt volgens Kim ook voor de dood. “Door mijn leven heen loopt dit als een groot onderwerp. Ik verloor 18 jaar geleden mijn vader en daarna ontstond er bij mij een grote angst voor de dood. Daarover praten vond ik erg moeilijk. Ik wilde sterk zijn en altijd vrolijk. Ik wilde anderen niet opzadelen met mijn problemen. Ik wilde alles zelf doen en wist bovendien niet waar te beginnen. Toen ik afgelopen jaar mijn zusje verloor, wist ik dat het anders moest. Ik wilde mijn verdriet er kunnen laten zijn. Ik wilde erover praten en mijn rouw delen, en nu zelf ook om te helen. Ik heb ervaren dat delen zo belangrijk is om te doen!”

Als Regionale Vrijwilligerscoördinator bij de Vereniging leven met dood is dat dan ook haar missie: “Ik zou graag willen dat iedereen de kracht heeft om te kunnen delen. Zodat wij er voor je kunnen zijn om een beetje te helpen met het helen”.