“Iedereen verdient een luisterend oor”

Manon van der Lit
Manager Vrijwilligersdiensten

Luisteren naar de verhalen van anderen doe ik al mijn hele leven. In mijn jeugd vertoefde ik vaak tussen oudere kinderen en volwassenen en ik heb al jong geleerd dat je veel wijsheid kan krijgen door anderen vragen te stellen. Al doende leerde ik dat de meeste mensen het heel fijn vinden om hun verhaal te delen.

In mijn ouderlijk huis werd en wordt er open gesproken over ouder worden, de mogelijke consequenties daarvan en uiteindelijk het overlijden.  Wij (er)kennen elkaars wensen op dat gebied en dat geeft mij een veilig gevoel.

Toen ik op mijn 31ste mijn levenspartner verloor ervoer ik dan ook veel steun van mijn gezin van herkomst, familie en vrienden, maar kwam ik er ook achter dat zij mij niet altijd konden helpen.

Ik wilde hen vooral niet tot last zijn. Vaak ervoer ik mijn moeilijkste momenten als zij niet in de buurt waren en konden ze niet altijd aansluiten bij de fases waar ik door heen ging. Als ik in die tijd had geweten dat er ervaringsdeskundigen beschikbaar waren waarmee ik kon sparren had ik daar zeker gebruik van gemaakt. Al was het maar voor heel praktische vragen als “Ik ben uitgenodigd voor een feestje maar vind het lastig om alleen te gaan. Hoe moet ik daar mee omgaan?”. Zaken niet in mijn eentje uit te hoeven zoeken was zeker helpend geweest.

Het was voor mij dan ook evident dat de rol van Manager Vrijwilligersdiensten bij Vereniging leven met dood op mijn lijf was geschreven. Nu ik samen met een professioneel netwerk van vrijwilligers in Nederland klaar mag staan voor nabestaanden die hun verhaal willen delen maakt me immens dankbaar. Dankbaar dat mijn luisterende oren me precies hebben gebracht waar ik iets kan bijdragen.