“Het leven spreekt mij in alle facetten aan, en daarmee ook de dood en rouw

Marjolein Langen
Regionale Vrijwilligerscoördinator Gelderland

Wees bevriend met kleine dingen
Met het bloemetje dat bloeit
Met de vogeltjes die zingen
Met het vlindertje dat stoeit 

Met de held’re regendroppels
Met de klare zonneschijn
Wees bevriend met kleine dingen
En je zult gelukkig zijn

Het is zomaar een gedichtje uit het poëzieboekje van Marjolein Langen uit lang vervlogen tijden, niet wetende dat zij daar ooit een enorme kracht uit zou putten.

Spartelende vogels

Dat “ooit” liet zich duidelijk zien in 2013; haar vader ging het ziekenhuis in om te worden behandeld voor darmkanker. Er volgde een hectisch en zorgelijk jaar. In 2014 leek het tij te keren en verbetering zich in te zetten bij haar vader toen out of the blue haar moeder overleed en haar werkgever haar vertelde dat ze haar baan zou verliezen. Ze weet het nog goed: ze zat thuis op de bank met een kopje koffie en op het balkon, waarop ze vanaf de bank zicht had, spartelde een bundel vogels in de zon en in het vogelhuisje dat daar hing. En ondanks alle rouw en verdriet genoot ze met volle teugen van dit kleine moment; ze weet niet hoe, ze weet niet waarom, maar ze weet wel dát ze het deed.

Uitvaartspreker

Het was op dat moment dat ze ook besloot de uitvaart van haar moeder op zich te nemen. Dat wil zeggen: het spreken op haar uitvaart. Het daarmee bezig zijn gaf haar troost. Ze had goede gesprekken met onder andere haar vader en haar broer en ze genoot naar het luisteren van de liedjes die haar moeder op een lijstje had staan. “Ik vond het ook leuk om haar levensverhaal zo goed mogelijk op papier te krijgen en uit te spreken. Op het einde constateerde ik bijna schuldig dat ik het afgezien van verdrietig, ook echt leuk had gevonden om te doen…”

Meerdere uitvaarten in familiekring volgden en haar interesse was gewekt. Inmiddels is ze enkele jaren verder en is ze uitvaartspreker en gestart met haar eigen bedrijf “De Rode T.R.em”: Trouwspreken, Rouwspreken En Meer. ‘En Meer’ staat voor de energetische sessies die zij aanbiedt aan vrouwen in rouw.

Enthousiast

Tot voor kort was Marjolein ook vrijwilliger bij de Geraakt door Kankerlijn. “Mijn vader overleed uiteindelijk in 2021 aan darmkanker en ik voelde de verbinding. Ik heb gaandeweg gemerkt dat het leven mij in alle facetten aanspreekt en daarmee ook de dood en rouw. De Vereniging leven met dood sluit hierbij naadloos aan. Ik word blij van de missie de dood weer een natuurlijke plek in het leven te laten innemen. Daaraan te mogen en kunnen bijdragen door erover te spreken, mensen erop te attenderen en informatie te verstrekken; ik word daar enthousiast van!”