Vereniging leven met dood in de Telegraaf
(21 mei 2024, door Marion van Es)

“Luisterend oor na verlies dierbare”

 

De Telegraaf – Veel senioren treuren in stilte om het verlies van een dierbare, terwijl ze behoefte hebben om hierover te praten. Dat signaleerden vrijwilligers van seniorenvereniging KBO-Brabant. Ze riepen de hulp in van Vereniging leven met dood die honderden vrijwilligers bijschoolt hoe je rouwondersteuning biedt.

Van de huisarts tot de maatschappelijk werker, van een familielid tot de buurvrouw: vaak zijn tal van mensen bereid een luisterend oor te bieden als iemand over verlies en rouw wil praten. Toch vinden de meeste ouderen dit lastig, blijkt uit een recent onderzoek van Vereniging leven met dood. “Dikwijls vinden mensen het gemakkelijker om met een ’bekende vreemde’ te praten, zoals we dit noemen”, zegt directeur Ellen van Son. “Iemand die iets verder van je af staat en toch vertrouwd voelt, zoals een vrijwilliger die achter de voordeur komt.”

Dat constateerde ook KBO-Brabant, met 120.000 leden en 270 lokale verenigingen de grootste seniorenvereniging van Nederland. Onder de vrijwilligers bevinden zich wmo-cliëntondersteuners en ouderenadviseurs, maar ook mensen die bijvoorbeeld met de belastingaangifte helpen. Regelmatig blijkt dat senioren het bezoek van deze ’bekende vreemden’ aangrijpen om over een verlies te praten. “Er is veel stille pijn”, ziet beleidsmedewerker Ellen Willemsen. “Onze vrijwilligers gaan een gesprek hierover niet uit de weg, maar we merkten toch dat er behoefte was aan handvatten hoe je iemand het beste kunt ondersteunen.

Lees het volledige artikel.