“Ik zie hoe mensen vereenzamen na een groot verlies en hoe de buitenwereld dan vaak doordendert alsof er niets aan de hand is”

Rina van Rooij
Regionale Vrijwilligerscoördinator Noord-Holland

Rina van Rooij is nauw betrokken bij de wereld om haar heen en met name bij mensen die in achterstandssituaties verkeren of moeite hebben zich staande te houden. Haar grote verantwoordelijkheidsgevoel en gevoel voor rechtvaardigheid hebben haar in haar werkende leven vooral op het pad gebracht van werk met maatschappelijke relevantie. Ze heeft vier kinderen, zes kleinkinderen en woont in Purmerend. Ze heeft een latrelatie met haar lief die in Engeland verblijft.

Maatschappelijk relevante duizendpoot

Rina beschikt als energieke netwerker over een enorme drive om doelen te realiseren en mensen te verbinden. Zo is ze in haar loopbaan actief geweest in de sociale volkshuisvesting als vestigingsmanager bij een grote woningcorporatie. Daar heeft ze veel sociale initiatieven kunnen ontwikkelen, zoals de bouw van een hospice, een huis voor daklozen en tienermoeders en diverse projecten voor wonen met zorg. Naast haar werk was Rina ook een poosje politiek actief: vier jaar in de Gemeenteraad en acht jaar als lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland.

Met haar voorkeur voor organisaties met maatschappelijke relevantie heeft ze verschillende bestuurlijke functies bekleed bij organisaties als het Sociaal Logement, Stichting Wonen en Zorg, de Voedselbank en de Academie voor Geesteswetenschappen. Eind 2023 heeft ze ook een periode van negen jaar als voorzitter van het Purmerends Museum afgesloten. Na haar pensionering is ze interim directeur-bestuurder geweest bij de Daklozenopvang in Purmerend en daarna bij de Stichting WelzijnWonenPlus. Naast dit alles heeft ze ook diverse malen gewerkt in vluchtelingenkampen op Lesbos. Op dit moment is zij nog parttime betrokken als matchmaker bij Takecarebnb, een organisatie die statushouders koppelt aan gastgezinnen waar ze logeren totdat ze zelf een huis krijgen. Ook is zij vertrouwenspersoon voor zeven sociaal-culturele instellingen in Purmerend.

Bovenmatig geboeid

Enkele jaren terug volgde Rina de opleiding Zingeving en Spiritualiteit en aansluitend Geestelijke Begeleiding aan de Academie voor Geesteswetenschappen. “Ik heb in die opleidingen veel geleerd over rouw en verlies. Ik ben daar bovenmatig door geboeid. Al op jonge leeftijd werd ik met verlies geconfronteerd en bij het ouder worden gebeurt dat nu veel vaker. Ik zie in mijn omgeving hoe mensen met een groot verlies soms vereenzamen, hun contact met de buitenwereld verliezen en geen aansluiting meer vinden. En ik zie hoe de buitenwereld dan vaak doordendert alsof er niets aan de hand is.”

Ook naar levend verlies gaat Rina’s interesse uit. Dat heeft vooral ook te maken met haar eigen omgeving: “Van mijn zes kleinkinderen hebben er vier een beperking. En als ouder is verlies van gezondheid van je kind ook een rouwproces. Een proces dat door de omgeving niet altijd goed wordt ingeschat.” Volgens Rina is op het gebied van rouw en verlies nog een wereld te winnen. Ze vindt het, met haar maatschappelijke drive, dan ook heel fijn om als Regionale Vrijwilligerscoördinator voor de Vereniging leven met dood een bijdrage te mogen leveren aan de bewustwording hierover.